Coșul tău

6 alimente sănătoase bogate în polifenoli

Aronia – un superfruct bogat în polifenoli, printre cele 6 alimente sănătoase recomandate pentru o dietă echilibrată

Dacă obiectivul tău este să mănânci mai sănătos, introducerea în dieta ta a alimentelor bogate în polifenoli este un loc excelent pentru a începe.

Ce sunt exact polifenolii, cum beneficiază organismul uman de aceștia și în ce alimente se găsesc?

Vom răspunde la aceste întrebări și la altele în acest articol.

Iată ce trebuie să știi.

Ce sunt polifenolii?

Polifenolii sunt o categorie de compuși chimici care apar natural în plante. Două dintre cele mai populare tipuri pe care probabil le-ai auzit sunt rezveratrolul și curcumina, însă există mai mult de 8000 de tipuri de polifenoli. Aceștia pot fi împărțiți în patru categorii diferite: acizi fenolici, flavonoide, stilbeni și lignani.

Deși ar putea suna ca o mulțime de termeni complicati, este important de știut că polifenolii sunt compuși antioxidanți puternici care au un rol important în prevenirea daunelor celulare cauzate de îmbătrânire, mediul înconjurător și stilul de viață.

Care sunt beneficiile polifenolilor?

Studiile arată că polifenolii pot ajuta la protejarea organismului prin îmbunătățirea sănătății inimii, scăderea nivelului de zahăr din sânge, prevenirea cheagurilor de sânge, protecția împotriva cancerului, promovarea unei digestii sănătoase, îmbunătățirea funcției cerebrale și creșterea imunității.

De asemenea, se crede că polifenolii contribuie la menținerea organismului într-o stare antiinflamatoare, asociată cu un risc mai scăzut de multe boli cronice.

Ce alimente sunt bogate în polifenoli?

Din fericire, beneficiile polifenolilor se pot obține prin consumul unor alimente pe bază de plante.

Să vedem 6 alimente bogate în polifenoli care contribuie la sănătate.

1. Cuișoare

Dacă cauți o sursă puternică de polifenoli, nu trebuie să cauți mai departe decât cățeii de cuișoare. Cu cea mai mare concentrație de polifenoli din orice alt aliment, acest condiment aromat conține o impresionantă cantitate de 15.188 miligrame de polifenoli la 100 de grame.

Alte condimente și mirodenii bogate în polifenoli includ menta uscată, semințele de țelină, anasonul stelat și oregano.

2. Ciocolată neagră

Dacă căutați o scuză pentru a mânca mai multă ciocolată neagră, iată-o! Acest desert bogat în antioxidanți oferă 1.664 miligrame de polifenoli la 100 de grame și o mulțime de beneficii incredibile, inclusiv reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea nivelului de colesterol „rău”.

Înainte de a mânca o întreagă placă de ciocolată neagră, amintiți-vă că echilibrul este cheia. 28 de grame de ciocolată neagră conține 170 de calorii și 7 grame de zahăr, deci încercați să consumați 1-2 pătrate pe zi.

3. Aronia

Aronia este un fruct mic și întunecat care a devenit popular printre consumatorii preocupați de sănătate și dintr-un motiv bun. Aceste fructe acide oferă 7.850 miligrame de polifenoli la 100 de grame și au cel mai mare scor ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor liberi de oxigen) decât oricare alt fruct. Scorul ORAC măsoară capacitatea antioxidantă a diferitelor alimente.

Aronia este, de asemenea, o sursă excelentă de mangan, acid folic, fier și vitaminele A, C, E și K. Este un adevărat superaliment!

Acest fruct unic poate fi inclus în dieta ta sănătoasă sub formă de suc de Aronia, pudră sau ceai.

4. Semințe de in

Aceste semințe mici sunt foarte concentrate în polifenoli, cu 1.528 miligrame la 100 de grame. În special, semințele de in conțin un tip de polifenol numit lignani, care au fost legați de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă, simptome menopauzale, osteoporoză și cancer mamar.

5. Nuci

Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, proteine și acizi grași esențiali, majoritatea nucilor conțin o cantitate semnificativă de polifenoli. Castanele ocupă primul loc, oferind 1.215 miligrame la 100 de grame. Alte alegeri bune bogate în polifenoli includ alunele de pădure, nucile pecan și migdalele. Trebuie doar să fii atent la dimensiunea porției, deoarece nucile sunt destul de calorice.

6. Fasole

Fasolea este un aliment de bază în unele dintre cele mai longevive populații din lume, deci nu este surprinzător că aceasta oferă o doză bună de polifenoli. Fasolea neagră și cea albă în special au cea mai mare concentrație de polifenoli – 59 miligrame la 100 de grame pentru fasolea neagră și 51 miligrame la 100 de grame pentru fasolea albă.

Deși poate nu pare mult comparativ cu alte alimente din această listă, oamenii au tendința să mănânce cantități mai mari de fasole comparativ cu cuișoarele, de exemplu, permițându-le să obțină o cantitate semnificativă.

Concluzia

Privind această listă de alimente, este clar că obținerea dozei zilnice de polifenoli nu este prea dificilă, mai ales că sursele sunt delicioase! Orice aliment bazat pe plante va oferi câteva polifenoli, așa că asigură-te să consumi alimente precum fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe, condimente și ceaiuri.

Prin includerea regulată în dieta ta a alimentelor sănătoase din acest articol, precum și a altor alimente bazate pe plante, vei sprijini sănătatea ta, longevitatea și starea generală de bine în multe moduri benefice.

Lasă un răspuns